Ankara’da faaliyet gösteren Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği olarak hemşerilerimizin katılımı ile 17 Ekim 2021 Pazar Günü, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşımızın önemli muharebelerinden Sakarya Meydan Muhaberesinin yapıldığı alanı görmek için Ankara Polatlı ilçesine rehber eşliğinde gezi düzenlendi. Hemşerimiz ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Öztürk’ün katkıları ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle düzenlenen Ankara’da yaşayan 40 hemşerimizin katıldığı gezide Polatlı Belediyesi Kurtuluş Savaşı Müzesi, Sakarya Meydan Muharebesinin yapıldığı 110 km’lik alana hakim bir tepe olan Duatepe, Polatlı Şehitler Anıtı ve Zafer Müzesi ve bölgede yaşamış eski bir uygarlık olan Gordiyon Müzesi rehber eşliğinde gezildi. Polatlıya yaptığımız geziden önce yol boyunca gezimize katılan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ebru Tartan’ın gerek Sakarya Meydan Muhaberesi gerekse Frigya Uygarlığı hakkında yaptığı bilgilendirici konuşmalar katılımcılar için geziye hazırlık oldu.

Gezimizde Polatlı Belediyesince görevlendirilen Rehber Ali Özgeç bizlere eşlik etti. Rehberimiz Ali Özgeç’in önemli noktalara değindiği ve akıcı üslubuyla gerek Polatlı ovasında gerçekleşen Sakarya Meydan Muharebesinde yaşananları, gerekse Sakarya Şehitliğindeki anlatımı katılımcı hemşerilerimizi etkilediği gibi Sakarya Meydan Muharebesinin çok önemli bir muharebe olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Rehberimiz tarafından anlatılan; Sakarya Meydan Muharebesinin Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün bölge coğrafyasını çok iyi bilmesi, muharebe sırasında yaptığı stratejiler, komutanlarımız arasındaki muharebe ile ilgili değerlendirmeler, askerlerimizin psikolojik durumu gibi konular hemşerilerimiz tarafından dikkatlice dinlendi. Duatepe gezisi sırasında Ebru Tartan hanımın getirmiş olduğu muharebe dönemine ait kostümler hemşerilerimiz tarafından giyilerek o dönem yaşanmaya çalışıldı.

Polatlı gezimizin son bölümünde bölgede yaşayan ve Polatlı’yı Başkent yapmış Frigya uygarlığına ait kalıntıların olduğu Gordiyon Müzesi gezildi ve Firgya uygarlığı .hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Müze gezisinden sonra Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ebru Tartan’nın geziye katılan ortaokul ve ilkokul öğrencilerimizden kısa sürede oluşturduğu tiyatro oyunu gezimize ayrı bir güzellik kattı ve öğrencilerimizin ve Ebru hanımın tiyatro performansı hemşerilerimizden büyük alkış aldı.

Polatlı’ya günü birlik düzenlemiş olduğumuz gezimiz saat 17:00’da sona erdi. Derneğimiz tarafından Kurtuluş Savaşımızın önemli dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesinin yapıldığı alanı gezmek amacıyla düzenlediğimiz gezide bizlere destek olan Ankara Büyükşehir Belediyesine, Polatlı Belediyesine, rehberimize, kaptanımıza gezi boyunca çeşitli ikramlar hazırlayan hemşerilerimize ve katılım sağlayarak bizlere destek olan hemşerilerimize teşekkür ederiz.