Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği; Kurucu Genel Başkan Sayın Metin KARAMENDERES ve 12 arkadaşı tarafından 1992 yılında kurulmuştur. Kurucu Genel Başkanımız Sayın Metin KARAMENDERES, rahatsızlığı nedeniyle görevinden ayrılmış ve 1994 yılında Genel Başkanlığa Sayın Necip ERBİL seçilmiştir. Sayın Necip ERBİL’in görev süresinin dolmasıyla 1996 yılında Genel Başkanlığa Sayın Ender VARDAR seçilmiştir. (Geçmiş dönem Başkanlarımız Metin KARAMENDERES, Necip ERBİL ve Ender VARDAR vefat etmiştir. Merhum KARAMENDERES, merhum ERBİL ve merhum VARDAR’A rahmet ve şükranla anıyoruz.)
Sayın VARDAR’ın Nazilli Belediyesi’ne atanmasından sonra 2016 yılında Genel Başkanlığa Sayın Yusuf ÖZDEMİR seçilmiştir. 15 Ocak 2017 tarihinde yapılan Derneğimizin Olağan Genel Kurul Toplantısında Genel Başkanlığa Sayın Halil APAYDIN seçilmiş ve halen dernek başkanı olarak görev yapmaktadır.
Derneğimiz, ilk yıllarında hemşehrilerimizin işyerlerinde daha sonra 1995 yılının Eylül ayında açtığı Mithatpaşa Caddesi Gezgin Apt. 27/4 adresinde Dernek Lokalinde faaliyetlerini sürdürmüştür.
O dönemde görev alan Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımızın özverili çalışmaları, hemşehrilerimizin desteği ile açılan lokalimizle hız kazanmış ve derneğimiz kısa sürede hemşehrilerimizin buluşma noktası haline gelmiştir. Oluşturulan Gençlik Komitesi ile üniversitelerimizde öğrenim gören gençlerimizin derneğimize katılımı sağlanmıştır.
Derneğimiz 1999 – 2014 yılları arasında mülkiyeti Aydın İl Özel İdaresi’ne ait olan taşınmazlarda faaliyetlerini sürdürmüş, 2014 yılından bu yana Gazi Mustafa Kemal Mahallesi Akyol İşhanı 83/2 Maltepe Çankaya/Ankara adresinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Tel: 0312-4330909 İnternet Adresi: https://aydinlilar.org, https://efeler.org
KURUCU ÜYELER
Metin KARAMENDERES, Necip ERBİL, Hüseyin GÖK, Sami ERGÜNHAN, Şemsettin YAZIRLI, İlhan AVCI, Mustafa KOZAN, Ali Sait ÖZCAN, Mustafa BAYSOY, Ali Osman KORKMAZ, Mustafa TAŞAR, Cahit ERİKÇİ, Feridun ÖZBAKAN
GÖREV YAPAN BAŞKANLAR
Metin KARAMENDERES (Temmuz 1992 – 1994)
Necip ERBİL (1994-1996)
Ender VARDAR (1996- 2016)
Yusuf ÖZDEMİR (2016-2017)
Halil APAYDIN (2017-……)
GÖREVDE BULUNAN DERNEK YÖNETİM KURULU ÜYELERİMİZ
ADI SOYADI | GÖREVİ |
Halil APAYDIN | Genel Başkan |
Selim SOYDEMİR | Genel Başkan Y. |
Menderes PAYZE | Genel Sekreter |
Emrah TOPÇU | Genel Sekreter Y. |
Aziz AZMAN | Genel Muhasip |
Cahit YAĞCI | Genel Muhasip Y. |
Halime ÇOMAK | Yönetim Kurulu Üyesi |
Prof.Dr. Metin GÜRÜ | Yönetim Kurulu Üyesi |
Mahmut UĞUR | Yönetim Kurulu Üyesi |
Ali BİLDİR | Yönetim Kurulu Üyesi |
Mehmet DEVECİOĞLU | Yönetim Kurulu Üyesi |
Nilgün TAŞLI KAYAALP | Yönetim Kurulu Üyesi |
Ferdi TAĞA | Yönetim Kurulu Üyesi |
Alpin ALAY | Yönetim Kurulu Üyesi |
Aysun İnal | Yönetim Kurulu Üyesi |
DENETİM KURULÜ ÜYELERİMİZ
Cahit ERİKÇİ
Ahmet MEŞE
İbrahim YÖRÜK
FAALİYETLERİMİZ
ANITKABİR’DE TÖREN
Dernek yönetim kurulu üyelerimiz ve kalabalık bir hemşehri grubu katılımı ile 24 Nisan 2004 tarihinde, Derneğimizin kuruluşunun 25. Yıl etkinlikleri kapsamında Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıl dönümü dolayısıyla 07.09.2017 tarihinde ve Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100 üncü yıl dönümü dolayısı ile 07.09.2022 tarihinde Anıtkabir’de Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve Kurtuluş Savaşında bölgemizde büyük kahramanlıklar göstermiş efelerimizi Anma Töreni düzenlenerek mozoleye çelenk konulmuş, Anıtkabir müzesi gezilmiş, Anıtkabir özel defteri derneğimizin cumhuriyetimize bağlılığımız belirtilerek imzalanmıştır. 07 Eylül 2017 tarihi akşamı Aydın’ımızın ve İlçe’lerinin kurtuluşu şerefine akşam yemeği düzenlenmiştir. Anıtkabir’deki törene ve akşam yemeğine milletvekillerimiz katılım sağlamış, Anıtkabir ziyaretine katılan katılımcılara günün anısına Anıtkabir komutanlarınca sertifika verilmiştir.
Ayrıca her yıl 18 Mart, 23 Nisan, 19 Mayıs, 07 Eylül ve 29 Ekim tarihlerinde yönetim kurulu ve
hemşehrilerimizin katılımı ile Anıtkabir’e ziyaret edilmektedir.
DERNEĞİMİZE BİR TAŞINMAZ KAZANDIRDIK
Derneğimizin 12 Ocak 2020 tarihinde yaptığı genel kurulda gündeme gelen ve genel kurula katılan üyelerimiz tarafından desteklenen derneğimize taşınmaz alınması için başlatılan kampanya ile üç ay
gibi kısa bir sürede tamamlanarak bahsi geçen taşınmazı 12 Mart 2020 tarihinde derneğimize
kazandırdık.
Bu süre içinde hemşehrilerimiz ve hayırseverlerimiz, az veya çok demeden kendi ölçüsünde kampanyamıza gerek üye aidatları ödeyerek gerekse bağışta bulunarak destek olmuştur. Taşınmazı satın alırken derneğimizin hesabında bulunan bir miktar para da daire alımında kullanılmıştır.
Kampanyaya destekleyen hemşehrilerimizin ve hayırseverlerimizin bu amaç için birlikteliği bizleri çok sevindirmiştir. Bu sürede birlikte hareket edildiğinde başarılamayacak hiçbir konunun olmadığı bir kere daha anlaşılmış ve bu birlikteliğimizin bundan sonra da devam etmesi en büyük temennimizdir.
Derneğimize taşınmaz alımı için çıktığımız bu yolda bizleri yalnız bırakmayan, bizleri cesaretlendiren ve destek olan, bizi her daim canı gönülden destekleyen derneğimiz üyeleri ve dostlarına, Bakanlarımıza, geçmiş yıllarda görev yapmış ve mevcut milletvekillerimize, işadamlarımıza, bürokrat, memur, işçi, emekli hemşerilerimize ve hayırseverlerimize, derneğimizin kurucularına, önceki yıllarda derneğimizde görev yapmış Başkan, yönetim ve denetim kurulu üyelerimize en derin saygılarımızı sunarız.
BURS VERİYORUZ “ÖĞRENCİNE SAHİP ÇIK”
Ankara’daki üniversitelerde yükseköğrenim gören Aydınlı öğrencilerin burs ihtiyaçlarının karşılanması için 2017 yılından “Öğrencine Sahip Çık” adıyla burs kampanyasını yürütülmektedir. Kampanyaya kaynak oluşturulmak amacıyla Ağustos ve Eylül aylarında derneğimizin www.aydinlilar.org ve www.efeler.org resmi internet adreslerinde, mail, whatsapp, facebook, ve yerel gazeteler yoluyla hemşerilerimizden, hayırseverlerimizden destek çağrısında bulunulmaktadır.
Bu çağrımıza önceden milletvekilliği görevinde bulunmuş hemşehrilerimiz, halen milletvekilliği görevini yürüten milletvekillerimiz, Aydın ve Ankara’da başta olmak üzere diğer illerimizde yaşayan ve çeşitli kurumlarda görev yapan akademisyen, bürokrat, uzman, mali müşavir, avukat, memur, işadamı, emekli hemşehrilerimiz ve hayırseverlerimizden destek gelmiştir. Hemşehrilerimiz ve hayırseverlerimizin bu desteği derneğimiz adına Ankara’daki TC Ziraat Bankası Kızılay Şubesinde sadece burs için oluşturduğumuz hesapta toplanmaktadır. Yardımda bulunmak isteyen hayırsever hemşerilerimize bu hesap yönlendirilmiştir. Burs başvurularının sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilmesi için derneğimizin burs yönergesi hazırlanmış ve derneğimizin resmi internet sitesinde yayınlanmaktadır.
Üniversitelerin açılmasına takiben yine www.aydinlilar.org ve www.efeler.org resmi internet adreslerinde, mail, whatsapp gruplarımız ve facebook yoluyla duyuru yapılarak öğrencilerimizin burs başvuruları yapmaları sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin başvuruları yönetim kurulu içinden oluşturulan Burs Komisyonunca incelenmekte, öğrencilerimizle bire bir görüşmeler yapılmakta, değerlendirilmelerde öğrencilerin anne ve/veya babanın vefat etmiş olma durumu, ailede şehit veya gazilik durumu, ailenin gelir durumu, ihtiyaç ve başarı durumuna dikkate alınmaktadır. Burs komisyonunca yapılan değerlendirme sonuçları yönetim kurulumuzun onayına sunularak burs almaya hak kazanan öğrencilerimiz belirlenmektedir. Ayrıca öğrencilerimizle yapılan görüşmelerde öğrencilerimizin derneğimizin etkinliklerine katılım sağlamaları ve destek olmaları istenmekte, önümüzdeki yıl burs değerlendirmesinde öğrencilerimizin akademik ve sosyal başarılarının göz önüne alınacağı ifade edilmektedir. Yardımda bulunan hemşerilerimiz ile burs alan öğrencilerin isimleri, yardımseverliğin mahremiyeti gereği kamuoyuyla paylaşılmamaktadır.
Derneğimizin burs kampanyasına güven duyarak destek olan, hemşerilerimize, dostlarımıza ve hayırseverlerimize vermiş oldukları destekten dolayı öğrencilerimiz adına en kalbi duygularımızla şükranlarımı sunar, burs kampanyamıza destek olan hayırsever hemşerilerimizin ve faydalanan öğrenci sayısının artarak devam etmesini temenni ederiz.
Burs yönergemizin belirlendiği 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminden bu yana;
2017-2018 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde 16 öğrenciye ayda 200 TL,
2018-2019 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde 29 öğrenciye 200 TL,
2019-2020 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde 41 öğrenciye 250 TL,
2021-2022 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde 39 öğrenciye 250 TL burs verilmiş,
2020-2021 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde pandemi nedeniyle burs verilememiştir.
2022-2023 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde ise 56 öğrenciye 500 TL (Kasım ve Aralık ayın 350 TL
ödenmiştir) burs verilmiştir.
2023-2024 Eğitim ve Öğretim Dönemi’nde ise 64 öğrenciye 750 TL burs verilmektedir.
AYDIN GELECEK AKADEMİSİ
Ankara’da ve Aydın’da yaşayan hemşehrilerimiz başta olmak üzere hemşehrilerimizin özellikle gençlerimizin kişisel gelişimlerine destek olmak amacıyla 2017 yılında Aydın Gelecek Akademisi oluşturmuştur. Aydın Gelecek Akademisi; düzenlenecek eğitim programları ile çağımızın ve geleceğin ihtiyaçlarına göre hemşehrilerimizin özellikle de gençlerimizin gerekli bilgi, beceri ve donanım kazanmasına ve Aydınımızın beşeri sermayesinin güçlendirilmesi sürecine destek vermeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla çeşitli konularda eğitim programları, kariyer söyleşileri, seminer, panel, konferans, kurslar düzenlen kulüpler kurulmuştur.
Aydın Gelecek Akademisi;
- Aydınca Söyleşiler, (Kariyer söyleşileri)
- Ufkumuz Aydın, (Farklı konuların yetkin kişiler tarafından anlatılması)
- Aydınlanıyorum, (Gençleri kendi aralarındaki bilgilendirmenin sağlanması-akran eğitimi)
- Aydın Atölyeler, (El becerisi resim, ebru, hat, bağlama kursları gibi)
- Aydın Kulüpler (Projeler kulübü, tiyatro kulübü, doğa kulübü, kitap kulübü gibi)
adını verdiğimiz 5 farklı etkinliklerden oluşmaktadır.
AYDIN GELECEK AKADEMİSİ “AYDIN KULÜPLER” ETKİNLİĞİMİZ
Aydın Gelecek Akademisi altında oluşturduğumuz Aydın Kulüpler etkinliğimiz altında gençlerimizin katılımı ile “Erasmus Projeler Kulübü” kurarak AB projeleri hazırlama çalışmaları başlatılmıştır. Proje hazırlama çalışmalarına zemin oluşturmak amacıyla 10 Ağustos 2017 tarihinde 14 kişinin katılımı ve 2 hafta süre ile Dönemin Başkan Yardımcısı Sayın Arzu AKAR tarafından Proje Döngüsü Yönetimi ve Hibe Mekanizmaları konulu eğitim programı gerçekleştirmiştir. Eğitim programı, Avrupa Birliği’nin temel yapısı, mali destek araçlarının tanıtılması ve proje döngüsü yönetimi temel eğitimi, Ulusal Ajans, Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin yönettiği projeler ile Ankara Kalkınma ajansı gibi hibe çağrılarına çıkan ilgili kurumların proje formlarının hazırlanması, doldurulması ve proje uygulamalarını kapsamıştır.
AVRUPA BİRLİĞİ (AB) PROJELERİ
Aydın Gelecek Akademisi altında oluşturduğumuz Aydın Kulüpte yer alan gençlerimiz Aydın’a faydalı olabilecek projeler geliştirme gayesiyle Dernek Başkan Yardımcımız Sayın Arzu Akar’ın yöneticiliğinde AB projeleri hazırlamışlardır. Bu kapsamda hazırlanan iki projelerimiz Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabul edilmiş ve “Geri Dönüşüm İçin Bisikleti Pedalla (Cycling 4 Recycling)” isimli AB Projesi 22-28 Eylül 2019 tarihleri arasında uygulanmış, “Afrodisias’ta Retro Yaşam” isimli AB Projesi Covid 19 Pandemisi nedeniyle uygulanamamıştır.
Erasmus Projeler Kulübü kurulmadan öncede derneğimizce 2 AB projesi 2006 yılında hazırlanmış ve uygulanmıştır. Bunun dışında AB projesi kapsamında İspanya, Fransa, Romanya, Litvanya ve Bulgaristan’daki kurumlarca hazırlanan AB projelerine derneğimizce ortak olarak katılım sağlanmış ve öğrencilerimiz derneğimizi temsil etmişlerdir.
Derneğimizce hazırlanan ve uygulanan AB Projeleri;
- “Çevre Bilinci ve Gençlik” isimli AB Projesi
Projemiz, 6-13 Nisan 2006 tarihleri arasında Kuşadası’nda uygulanmıştır. Projeye Almanya, Hollanda, İspanya, Yunanistan, Romanya, Estonya ülkelerinden 12 katılımcı ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinde okuyan öğrencilerimiz katılmıştır. Gençlerimizde çevre bilinci oluşturmayı, ülkemizdeki ve diğer ülkelerdeki çevreyle ilgili çalışmaları ve uygulamaların anlatılarak toplumda daha duyarlı bir çevre yaklaşımı amaçlanmıştır.
- “Farklı Kültürlerin Aynı Ritimle Harmanlanması-Harmandalı” isimli AB Projesi
Projemiz, 6-12 Kasım 2006 tarihleri arasında Ankara’da uygulanmıştır. Projeye İspanya, Yunanistan, Romanya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan ülkelerinden 14 katılımcı ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinde okuyan öğrencilerimiz katılmıştır. Aydın yöresi oyunlarımız ile katılımcı ülkelerin yöresel oyunlarının öğretilmesini amaçlanmıştır. Katılımcılara Harmandalı zeybeği öğretilmiştir.
- “Geri Dönüşüm İçin Bisikleti Pedalla (Cycling 4 Recycling)” isimli AB PROJESİ
Projemiz, 22-28 Eylül 2019 tarihleri arasında 6 farklı Avrupa ülkesinden gelen 19 genç ve Aydınlı gençlerimizle birlikte 26 kişilik bir grup oluşturarak “Geri Dönüşüm için Bisikleti Pedalla” sloganıyla Aydın’da gerçekleştirilmiştir. Projemiz AB Erasmus+ Programı Gençlik Değişimleri bileşeni kapsamında desteklenmiştir.
Projemiz kapsamında Aydın’ın doğusundan batısına Karacasu, Bozdoğan, Nazilli, Yenipazar, Efeler, Çine ve Didim ilçe merkezlerinde ve kırsalda bisiklet sürerek ve sürdürülebilir ve sağlıklı yaşam için farkındalık oluşturmaya çalışılmıştır.
Ayrıca, proje kapsamında Efeler Belediyesi Efeler Kent Meclisinde, Efeler Kent Konseyi üyeleri ve Aydın’lı öğrencilerin de katkılarıyla “Gençlerin Gözünden Sürdürülebilir Yaşam Deklarasyonu’nu” hazırlanmıştır. Hazırlanan deklerasyonu projenin son gününde Didim Kent meydanında “Herkes İçin Daha İyi Kentler İstiyoruz” diyerek açıklanmıştır. Hazırlanan Deklarasyon tüm yerel yöneticilerimize, milletvekillerimize, sivil toplum kuruluşlarına ve yerel basına yazılı olarak iletilmiştir.
Ayrıca proje kapsamında Didim Altınkum plajı sahilde gezdiğimiz ilçelerden toplanan geri dönüşüm materyalleri ile ağaç şeklinde heykel yapılmıştır. 6 gün süren projemizin uygulama aşamasında ilimizin tarihi, turistik, ören yerleri ve müzelere de ziyaretler gerçekleştirilmiş, el sanatı atölyeleri gezilmiş, ilimizin yerel ürünleri ve tatları katılımcılara tattırılmış ve ilimizin her yönüyle tanıtımına katkı sağlanmıştır. AB ülkelerinde gelen katılımcılara harmandalı zeybeği öğretilerek Didim kent meydanında oynatılmıştır.
- “Afrodisias’ta Retro Yaşam” isimli AB Projesi
AB’nin Erasmus+ Programı Gençlik Değişimleri kapsamında; “Afrodisias’ta Retro Yaşam” isimli projemiz kabul edilmiştir. Projemiz, Afrodisias’ın antik çağlardaki heybetli yaşamını yeniden canlandırmak, Afrodisias’a gençleri yönlendirebilmek, antik çağları öğrenmek, günümüzde kültürel mirasımıza daha iyi sahip çıkabilmek üzerine kurgulanmıştır. Projemiz, Erasmus+ Programının temel felsefesine uygun olarak kültürler arası öğrenme anlayışı çerçevesinde, antik çağları yeniden keşfedebileceğimizi, topraklarımızda yaşanan geçmiş kültürleri daha iyi tanımak ve tanıtmayı hedeflemektedir. Proje içinde Afrodisias’ta gençlik festivali planlanmıştır. Projemize 7 Avrupa ülkesinden 35 gencin katılması planlanmış ancak Covid 19 salgınına bağlı olarak pandemi nedeniyle proje uygulanamamış ve Türkiye Ulusal Ajansa iade edilmiştir.
AYDIN GELECEK AKADEMİSİ “AYDINCA SÖYLEŞİLER” ETKİNLİĞİMİZ
Öğrencilerimizin kişisel gelişimlerini katkı sağlamak amacıyla siyaset, bürokrasi, bilim, çalışma alanında başarılı olmuş kişilerle yapılan kariyer söyleşilerini kapsamaktadır. Kariyer söyleşilerimiz;
- Milletvekilimiz Sayın Bülent Tezcan (11.12.2018, Dernek Merkezi)
- Milletvekilimiz Sayın Mustafa Savaş (05.12.2018, Dernek Merkezi)
- Milletvekilimiz Sayın Deniz DEPBOYLU (07.03.2018, Dernek Merkezi)
AYDIN GELECEK AKADEMİSİ “UFKUMUZ AYDIN” ETKİNLİĞİMİZ
Konusunda uzman konuşmacıların katıldığı çeşitli konularda panel, konferans ve seminerler düzenlenmiştir. Düzenlenen seminer, panel, konferanslar.
- Suyun Azizliği (09.11.2021, İnternet Ortamı)
Prof. Dr. Metin GÜRÜ – Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü
- Karacasu Evleri (26.10.2021, İnternet Ortamı)
Dr. Mimar Fatma Sezin DAŞDÖVEN – Kültür ve Turizm Bakanlığı
- Tarımda Yeni Teknolojilerin Kullanımı (12.10.2021, İnternet Ortamı)
Elektrik Elektronik Mühendisi Kerem ERİKÇİ
- Koronavirüs Günlerinde Ekonomi ve Sonrası (9.06.2020, İnternet Ortamı)
Emekli Daire Başkanı Selim Soydemir – Sermaye Piyasası Kurumu
Avrupa Birliği Uzmanı Arzu Akar – Avrupa Birliği Bakanlığı
- Demirci Mehmet Efenin Hayatı ve Milli Mücadeleye Katkıları (07.02.2020, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Konferans Salonu)
Araştırmacı Yazar İbrahim Kiraz
- Efeliğin Tarihi ve Aydın Halk Kültürü (30.11.2019, Altınpark, 12. Ege İlleri Türkiye Tanıtım Gün)
Yönlendirici: Emekli Astsubay Ahmet ÖZEN
Konuşmacılar:
Öğretim Görevlisi Abdurrahim KARADERMİR – Ege Üniversitesi
Araştırmacı Yazar İbrahim KİRAZ,
Türk Halk Bilimi Uzmanı Ergün VEREN
- Gençlere Uluslararası Gönüllülük Fırsatları (21.10.2018, Dernek Merkezi)
Gençlik Çalışmaları Uzmanı Ersel ERBAŞ
- Milli Mücadelede Türk Kadını “Çete Ayşe” (04.03.2018, Dernek Merkezi)
Yazar Personel Albay Fatih ÖZKURT – Milli Savunma Bakanlığı
- Avrupa’da Eğitimde Fırsatlar ve Erasmus + Programı (17.02.2018, Dernek Merkezi)
Avrupa Birliği Uzmanı Arzu Akar – Avrupa Birliği Bakanlığı
- Demirci Mehmet Efe Anma Programı (03.02.2018, Dernek Merkezi)
Yazar Personel Albay Fatih ÖZKURT– Milli Savunma Bakanlığı
- Kurtuluş Savaşı ve Sivil Yaşamında Yörük Ali Efe (23.09.2017-23.09.2018, Dernek Merkezi)
Yazar Personel Albay Fatih ÖZKURT – Milli Savunma Bakanlığı
- Proje Döngüsü Yönetimi ve Hibe Mekanizmaları (10.08.2017, Dernek Merkezi)
Avrupa Birliği Uzmanı Arzu Akar – Avrupa Birliği Bakanlığı
(14 kişi katıldı ve 2 hafta sürdü)
- İş Başvurusu ve İş Görüşmelerinde Özgeçmiş (CV) hazırlama, Giyim Konuşma ve Davranış Kuralları (22.04.2017, Dernek Merkezi)
Uzman Nihat Aytürk – Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü
- Arduino Azılım Programı, Bu Programın Kullanım Alanları, Çalışma Mekanizması, İnsansız Hava Araçları (26.03.2017, Dernek Merkezi)
Emekli Astsubay Sayın Mehmet PEKEL ve Emre KONCA
- Çanakkale Destanı (20.03.2016, Dernek Merkezi)
Emekli Başmüfettiş Mekan Demirkaya – Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
- Avrupa Birliği ve Kadın Hakları (05.03.2016, Dernek Merkezi)
Avukat Nezahat Bayram
- Sermaye Piyasası ve Borsa (07.12.2015, Dernek Merkezi)
Emekli Daire Başkanı Selim Soydemir – Sermaye Piyasası Kurumu
- 20 Yüzyıl Başlarında Aydın Sancağı (17.05.2015, Dernek Merkezi)
Vali Ahmet Cengiz – İçişleri Bakanlığı
- Sözde Ermeni Soykırımı Hakkındaki Gerçekler (19.04.2015, Dernek Merkezi)
Dışişleri Eski Bakanı Prof.Dr. Mümtaz Soysal
- Çanakkale Destanı (22.03.2015, Dernek Merkezi)
Emekli Başmüfettiş Mekan Demirkaya – Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
- Kurtuluş Savaşında Kadın Kahramanlarımız (07.03.2015, Dernek Merkezi)
Hemşire Derya Apaydın – Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi
- AB’nin Gençlere Sunduğu Fırsatlar, Eğitim ve Gençlik Programları (07.03.2015, Dernek Merkezi)
Avrupa Birliği Uzmanı Arzu Akar – Avrupa Birliği Bakanlığı
- Çanakkale Destanı (15.03.2014, Dernek Merkezi)
Emekli Başmüfettiş Mekan Demirkaya – Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
- İş Başvurusu ve İş Görüşmelerinde Özgeçmiş (CV) hazırlama, Giyim Konuşma ve Davranış Kuralları (20.03.2010, Dernek Merkezi)
Uzman Nihat Aytürk – Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü
- AB’nin Gençlere Sunduğu Fırsatlar: Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları (2009, Dernek Merkezi)
Avrupa Birliği Uzmanı Arzu Akar – Avrupa Birliği Bakanlığı
- Nanoteknoloji Nedir? NanoTeknolojinin Uygulama Alanları (27.12.2008, Dernek Merkezi)
Araştırmacı Fizikçi Özgür Karcı – ODTÜ Teknokent, Bilgisayar Mühendisi Ümit ÇELİK
- AB Sürecinde Öğrenci Değişimleri (29.11.2008, Dernek Merkezi)
Dr. Levent Ersin ORALLI – Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Türkiye’de Jeodezi ve Fotogrometri Mühendisliği ve Uygulamaları (10.05.2008, Dernek Merkezi)
Şube Müdürü Bilal ERKEK-Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü
- Meme Kanseri Tanı ve Tedavisi (08.03.2008, Dernek Merkezi)
Hemşire Derya Apaydın- Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi
- AB ve Türk Tarımı ve Türk Tarımında Aydın’ın Yeri (08.12.2007, Dernek Merkezi)
Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Genel Müdür Yrd. Hasan Duman-Tarım Bakanlığı
- Yaşam Boyu Öğrenme (17.11.2007, Dernek Merkezi)
Eğitimci ve Uzman Pedegog Nuri Öner-Milli Eğitim bakanlığı
- Kurtuluş Savaşında Kadınlarımız ve Bilinmeyen Yönleri ile ATATÜRK (18.03.2006, Dernek Merkezi)
Araştırmacı Yazar İlknur Kalıpçı
- AB Müzakere Süreci (25.12.2005, Dernek Merkezi)
Şube Müdürü Gürkan Akçaer-Kalkınma Bankası
- Enerji Kaynağı Olarak Petrolün Tarihsel Gelişimi ve Türkiye’de Petrol Araştırmaları (2005, Dernek Merkezi)
Başmühendis Ahmet Ayser- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı
- Aydın Üzerine Söyleşi (06.03.2004, Dernek Merkezi)
Hakim Eray Karınca-Yargıtay
- Menderes Nehrinin Kirliliği ve Genel Çevre Sorunları (1997, Dernek Merkezi)
Daire Başkanı Mustafa Taşar- Çevre Bakanlığı, Emekli Albay Yaşar Köse
- AIDS (22.03.1997, Dernek Merkezi)
Dr. Zerrin Beşer- Sağlık Bakanlığı
- Eğitim ve Gençlik Sorunları (23.11.1996, Dernek Merkezi)
Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı Cengiz Altınkaya,
Şube Müdürü Ünal Bayramoğlu- Diyanet İşleri Başkanlığı
- Uyuşturucu ve Gençlik (1996, Dernek Merkezi)
Şube Müdürü Orhan Ergün
Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü
- Gümrük Birliği ve Türkiye (1996, Dernek Merkezi)
Genel Müdür Yrd. Cihat Ancın – Gümrükler Genel Müdürlüğü
Daire Başkanı Semih Sütçü – Gümrükler Genel Müdürlüğü
AYDIN GELECEK AKADEMİSİ “AYDINLANIYORUM”
Bu etkinliğimiz altında gençlerimizin bir konuyu hazırlama ve toplum önünde konuşma kabiliyetlerinin artırılması amacıyla hazırlayıp sunduğu konular.
- Europass CV Nasıl Doldurulur (24 Nisan 2022, Dernek Merkezi)
Öğrenci Hasan ALTINBAŞ – Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Etkili Sunum Teknikleri (15 Aralık 2018, Dernek Merkezi)
Öğrenci Levent Döndü – Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi
- Özbekler Tekkesi (2018, Dernek Merkezi)
Öğrenci Ali ÇÖLGEÇEN – Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Tüketici Hakları (2018, Dernek merkezi)
Öğrenci Uğur ÖZTAN – Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- Feminizm (2018, Dernek Merkezi)
Öğrenci Gülşah AKYILDIZ – Hacı Bayram Veli Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Türkiye’nin Kalkınması ve Venüs Projesi (29 Nisan 2018, Dernek Merkezi)
Öğrenci Ali ÇÖLGEÇEN – Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Olimpiyat Komiteleri ve Spor Hukuku (24 Nisan 2018, Dernek Merkezi)
Öğrenci Sinem ÇELTEKLİOĞLU – Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
AYDIN HALK KÜLTÜRÜ İSİMLİ KİTABIMIZI YAYINLADIK
Aydın kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Halk Bilimi Uzmanı Sayın Ergün VEREN’in Aydın Halk Kültürü üzerine yazılmış makalelerinden oluşan “Aydın Kültürüne Halkbilimsel Dokunuşlar: İncirin Yağı” isimli kitap derneğimiz tarafından basımı gerçekleştirilmiş ve bu kitapla derneğimiz yazılı bir yayına sahip olmuştur. İçerisinde ilimizde yapılan nar ekşisi, zeytinyağlı sabun, kekik suyu yapımı, pazar duası, mezar taşları, çingene pilavı, efelik ve zeybeklik üzerine araştırmaların bulunmaktadır. İlimizin tanıtımına katkı sağlayan şiir, öykü, tarih, kültür, turizm ile ilgili yayınları imkânlarımız ölçüsünde derneğimiz tarafından basılmasını sağlayarak derneğimize kazandırmayı çalışacağız.
ZEYBEK OYUNLARI ÇALIŞMALARI
Aydın yöresi oyunlarımıza ilgisi ve bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlarımızın katkılarıyla 1996 yılından bu yana Aydın yöresi zeybek oyunları çalışmaları yürütmektedir. Zeybek oyunları çalışmalarımıza her yıl farklı yaş gruplarından bay ve bayan yeni kursiyerler katılmaktadır. Her yıl çalışmalara katılan yeni kursiyerlerden hazırlanan ekip her yıl düzenlenen Geleneksel Aydınlılar Gecesine katılarak gecenin asıl temasını oluşturmakta olup, bu çalışmalarımıza zaman zaman bakanlarımız ve milletvekillerimiz de katılmışlardır.
Ayrıca zeybek ekibimiz, 1997 yılında Kızılay ve Ulus Meydanları ile Karum iş merkezi önünde, 2015 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Rasim Menteşe Bozdoğan Meslek Yüksek Okulu’nun mezuniyet töreninde, 2016 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğunun 7 Geleneksel Halk Oyunları Gösterilerinde ve Ege İlleri Tanıtım Sergisi ve Etkinliklerinde gösteriler yapmış ve hemşehrilerimizin düğünlerinde gösteriler yapmaktadır.
Zeybek ekibimiz dernekler arası halk oyunları yarışmalarında bir üçüncülük bir de jüri özel ödülü almıştır. Halk oyunları kurslarına katılan hemşerilerimizin katılımı ile 2011 yılında en yüksek katılımla Harmandalı Zeybeği oynanarak bu alandaki Guinness Rekoru kırılmıştır.
GUİNNESS REKORU SAHİBİYİZ
Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneğinin uzun zamandır Ankara’da sürdürdüğümüz zeybek kurslarına katılan hemşehrilerimizle “Harmandalı Zeybeği” oynayarak bu alanda oluşturulan Guinness rekorunu kırdık. 17 Nisan 2011 Pazar günü gerçekleştirdiğimiz “En Yüksek Katılımlı Harmandalı Zeybeği Gösterisi” ismini verdiğimiz rekor denememizin Guinness World Records tarafından tescil edilmesi ile bu alanda daha önce Aydın’da 525 kişi ile Harmandalı Zeybeği oynayarak oluşturulan Guinness Rekoru, 702 kişi ile kırılarak geliştirilmiş oldu. Guinness Rekorumuz ile yöremiz kültürünü dünyaya tanıtmış, zeybek oyunumuzun gelecek nesillere aktarılmasını sağlamış, halk oyunlarını her yaş grubundan herkesin oynayabileceğini göstermiş, Aydın’ımızın ve Ege Bölgesi’nin dünyaya tanıtılmasına katkıda bulunmuş, ayrıca bu rekorun geliştirilmesi için diğer sivil toplum örgütlerini teşvik etmiş olduğumuza inanıyoruz.
AYDINLILAR TÜRK HALK MÜZİĞİ EGE TÜRKÜLERİ KOROSU
Ege türkülerine gönül vermiş Ege’li hemşerilerimizin katılımları ile 2017 yılında Aydın’lılar Türk Halk Müziği Ege Türküleri Korusu oluşturulmuştur. Sadece ege türküleri çalışan Ankara’daki ilk koro olan Aydınlılar Türk Sanat Müziği Korosu, her yıl Ekim ayından Nisan ayına kadar dernek binasında çalışmalar yapmakta ve bu çalışmalar sonucunda oluşan koromuz hemşehrilerimizin geniş katılımı ile Nisan ayında Ege Türküleri Koro Konseri vermektedir. Koro konserinde Ege bölgesi’ni oluşturan illerin tanınmış ve unutulmaya yüz tutmuş türküleri koromuz tarafından seslendirilmektedir.
AYDINLILAR TÜRK SANAT MÜZİĞİ KOROSU
Aydınlı hemşehrilerimizin katkıları ile 2005 yılında Aydınlılar Türk Sanat Müziği Korusu oluşturulmuştur. 2005 yılından bu yana Aydınlılar Türk Sanat Müziği Koromuz her yıl Ekim ayından Mayıs ayına kadar dernek binasında çalışmalar yapmakta ve bu çalışmalar sonucunda oluşan koromuz hemşehrilerimizin geniş katılımı ile Mayıs ayında Koro Konseri vermektedir.
ANKARA’DA OT ŞENLİĞİ
2018 yılından bu yana her yıl hava durumuna göre mart ayının 2 veya 3 üncü hafta sonu derneğimizde “Aydın İli Yöresel Ürünler Ot Şenliği” etkinliği gerçekleştirilmektedir. Etkinliğimizde ilimizde tüketilen ve mevsim yeşillikleri olan dalgan, turp otu, arapsaçı, iğnelik otu, ebegümeci, şarmaşık, kuşkonmaz (gemdiken, eneç) enginar, kereviz, şevketi bostan, deniz börülcesi, enginar konserve, nar ekşisi, pekmez, toz biber, zeytin, zeytinyağı gibi ürünleri Ankara’daki hemşerilerimizle buluşturacak organizasyonu gerçekleştirmekteyiz. Aydın ve ilçe pazarlarında satılan otların tazeliğini tam anlamıyla bulamasak da yöremiz ürünlerini Ankara’da hemşehrilerimizle buluşturarak bir şenlik yapılmaktadır. Etkinliğimizde otlu gözleme ve yemekler de yapılmaktadır.
Etkinliğimize, Belediyelerimiz (farklı zamanlarda Efeler Belediyesi, Kuyucak Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi (farklı zamanlarda)), kooperatiflerimiz (KUYKA, ÖRKOOP), üreticilerimiz (Bozdoğan, Yenipazar, Nazilli, Kuyucak), firmalarımız (Çömden Zeytincilik, Bozdoğan Bizim Köy Tarım Ürünleri) katılım sağlayarak destek olmuşlardır.
GELENEKSEL AYDINLILAR GECELERİ
Derneğimizce her yıl Ankara’da Geleneksel Aydınlılar Gecesi düzenlenmektedir. Büyük kalabalıkların olduğu gecelerimize bakanlarımız, milletvekillerimiz, valilerimiz, rektörlerimiz, belediye başkanlarımız, bürokratlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri, farklı il ve ilçelerde görev yapan hemşehri vali ve kaymakamlarımız, muhtarlarımız, işadamlarımız ve Ankara’da yaşayan hemşerilerimiz katılmaktadır. Gecelerimizde Aydınlı sanatçı arkadaşlarımız katılmakta ve derneğimiz zeybek ekibi gösteri yapmaktadır.
PAZAR KAHVALTILARI
Yönetim kurulumuzun aldığı karar gereği her ayın ilk Pazar günü hemşehrilerimizin katılımı ile dernek binasında kendi imkânlarımızla veya önceden belirlenen yerlerde “Pazar Kahvaltıları” gerçekleştirilmektedir. Kahvaltılarımızda tahinli pide, otlu gözleme, kızartma, şam tatlısı gibi yöremize özgü ürünler davetlilere sunmaya çalışılmaktadır. Ramazan ayı dolasıyla kahvaltılar yapılmamıştır.
Ayrıca Gençlik Komitemizin organizasyonunda yönetim kurulu üyelerimizin katılımı ile her yıl Üniversiteli öğrencilerimiz kendi aralarında eğitim öğretim yılı başında geniş katılımlı kahvaltılar düzenlemişlerdir.
KEŞKEK DÖVÜLDÜ
Derneğimizin yönetim kurulu üyemiz Sayın Halime ÇOMAK hanımın koordinasyonunda derneğimizde kalabalık bir hemşerileri grubunun katılımı ile 06 Kasım 2022 tarihinde “Aydın Usulü Keşkek Günü” gerçekleştirilmiştir. Uzun zamandır yapılması planlanan keşkek günü etkinliğimizde keşkek yapımında emeği geçen ve katılım sağlayan hemşerilerimize teşekkür ederiz. Bu etkinlik ile Aydınımızın güzel tatlarından birini daha Ankara’da yaşamış ve yaşatmış olduk.
TANIŞMA ÇAYLARI
Ankara’da yaşayan hemşehrilerimizin tanışmalarını sağlamak amacıyla Aydınlılar Tanışma Kokteyli düzenlenmektedir. Dernek binamızda kendi imkânlarımızla gerçekleştirilen kokteyllerimizde Ankara’da yaşayan çok sayıda hemşerimiz, Bakanlarımız, milletvekillerimiz katılmaktadır.
Ayrıca üniversiteyi yeni kazanan Aydınlı öğrenci arkadaşlarımıza, hem derneğimizi tanıtmak hem de yeni arkadaşlar kazandırmak amacıyla her yıl “Tanışma Çayı” düzenlenmektedir. Ankara’daki farklı üniversitelerde okuyan öğrencilerimizin katıldığı tanışma çaylarına üniversitelerde görev yapan akademisyen hemşehrilerimiz de davet edilerek öğrencilerimle tanışması sağlanmaktadır.
GELENEKSEL İFTAR YEMEKLERİ
Yardımda bulunmak isteyen hemşehrilerimizin katkıları ve derneğimizin organizasyonu ile üniversitede okuyan öğrencilerimize her ramazan ayında iftar yemekleri düzenlenmiştir. Hemşehrilerimizin katkıları ile düzenlenen iftar yemeklerinde yardımda bulunan hemşehrilerimize teşekkür ederiz. Ayrıca derneğimizin kurucusu olduğu Egem Platformu’nun organizasyonunda Yenimahalle Belediyesi’nin destekleri ile iftar yemekleri düzenlenmektedir.
GELENEKSEL AŞURE VE TARHANA ÇORBASI GÜNLERİ
Her yıl Aşure ayında Aşure Günü, kışın en soğuk olduğu günlerde ise yöremize özgü bir çorba olan börülceli kuru biberli Tarhana Çorbası Günü düzenleyerek hemşerilerimize ikram edilmiş ve Aydın yemek kültürümüz Ankara’da yaşatılmaya çalışılmıştır.
TİYATRO GÖSTERİSİ
Derneğimiz Gençlik Komitesinin hazırlayıp sunduğu “Batıdan Doğan Güneş Kuvva-i Zeybek, Milli Mücadelede Aydın’ın Efeleri” konulu tiyatro oyunu 6 Haziran 2009 ve 29 Mayıs 2010 tarihlerinde olmak üzere 2 kez sergilendi. Tiyatro oyununun ilk perdesinde efeliği ile nam salmış Çakırcalı Mehmet Efe, Atçalı Kel Mehmet Efe ile milli mücadelede büyük yararlılıklar gösteren İmamköylü Çete Ayşe, Gökçen Efe, Sökeli Cafer Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Demirci Mehmet Efe, Yörük Ali Efenin sahneye tek tek davet edilerek canlandırılması ile başladı. Tiyatro oyunun 2 ve 3 üncü perdesinde milli mücadelede ilk örgütlü direniş olan Yörük Ali Efe ve Teğmen Zekai ile Yüzbaşı Faik Bey’lerin öncülüğünde gerçekleşen ve düşmana ilk darbenin indirildiği Malgaç Baskını öncesi ve sonrası anlatıldı. Oyunda ayrıca kızanlıktan zeybekliğe geçiş töreni olan efelik yemini canlandırıldı.
Ayrıca 10 Şubat 2019 tarihinde Derneğimizin organizasyonunda Aydın’da amatör bir tiyatro grubu olan Akyarlar Oda Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Latmos’a Rahmet Geldi” Tiyatro oyunu Yenimahalle Belediyesinin destekleriyle Ankara’da oynanmıştır. Latmos; Çine Beşparmak Dağları, Bağarası, Söke, Çine, Milas ve Marmaris’e kadar olan alanı içine alan Karya uygarlığının yaşadığı bölgedir. Latmos’a Rahmet Geldi Tiyatro oyunu, Latmos’un tarihi ve doğa güzellikleri anlatılan ve bölgemizdeki 8.000 yıllık bir uygarlığın kalıntılarının ve çevrenin zarar görmemesi üzerine kurgulanmıştır.
İMZA KAMPANYASI
20 Ekim 2017 tarihinde Aydın Çıldır Havalimanının yolcu taşımacılığına başlaması için Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği olarak Ankara’da imza kampanyası başlatılmıştır. İmza kampanyasına internet ortamından imza atılması için imkân sağlanmıştır. Daha önce Aydın’da başlatılan imza kampanyasına destek olmak için Aydın dışında farklı bir ilimizde başlatılan imza kampanyamıza milletvekillerimiz, eski bakanlarımız, hemşehrilerimiz ve öğrencilerimiz destek olmuştur. İmza kampanyamız 16.12.2019 tarihinde Kocaeli ilinde faaliyet gösteren Aydın İli ve İlçeleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nin gecesine katılım sağlanarak gecede imza kampanyasına Kocaeli’den destek istenmiştir.
AYDINLILARIN ANKARA BULUŞMASI
Derneğimiz ile Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası, Aydın Ticaret Borsası, Başkanlıklarının ortaklaşa düzenledikleri Aydınlılar Ankara Buluşması Ankara’da 22.04.2006 Cumartesi günü kalabalık bir toplulukla gerçekleştirilmiştir. Ankara-Aydın arasında bir köprü oluşturulacak toplantıda Aydın’ımızın sorunlarının tartışılmıştır. Toplantıya bakanlarımız, milletvekillerimiz Valimiz, belediye başkanlarımız, muhtarlarımız, yeni asır gazetesi temsilcileri ve diğer yerel gazete temsilcileri ile Ankara’da yaşayan hemşehrilerimiz katılmışlardır.
TAKIMLARIMIZA DESTEK
Ankara’daki takımlarla yapacak olduğu maçlar nedeniyle Ankara’ya gelen Aydınspor 1923 Futbol Takımı, Aydın Büyükşehir Kadın Belediyesi Voleybol Takımı, Nazilli Belediyespor Futbol Takımı, Nazilli Belediyespor Bayan Basketbol Takımı, Efeler 09 Spor Futbol Takımı, Çine Madranspor Futbol Takımı, Aydın Büyükşehir Belediyespor Badminton Takımı ve Kuyucak Belediyespor Badminton Takımları kaldıkları otellerde karşılanmıştır. Takımlarımızın maçlarına destek olmak amacıyla hemşehrilerimiz davet edilmiş, maçlara yönetim kurulumuz ve hemşehrilerimizin katılımı sağlanmıştır.
EGEM PLATFORMU
Ege Bölgesi’ni oluşturan 8 ilin (Afyon, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak) Ankara’da faaliyet gösteren Dernek ve Vakıf temsilcilerinin katılımıyla Egem Platformu adı verilen bir platform oluşturulmuştur. Platformumuzun amacı; asırlardır sahip olduğumuz kültürel özelliklerimizi, EGE’li olma bilinci ve birlikteliğini, tüm dünyaya tanıtmak, EGE illerimizin ortak menfaatlerinde ve hemşehrilerimizin başarılarında bir ve destek olmak ve Ege Bölgesini oluşturan illerimiz arasında iş birliği, güç birliği ve dayanışmayı sağlayarak birlik ve beraberlik anlayışı içinde Ege’mizi ve Türkiye’mizi hizmet etmektir. Ege Bölgesinin sorunlarına çözümler üretmek, illerimiz arasındaki dayanışmayı artırmak ve illerimizin birlik içinde hareket edebildiklerini göstermek amacıyla kurulan platform pek çok konuda ortak hareket etmektedir. Giderek daha da büyüyecek olan bu girişime tüm hemşehrilerimizin destek olmasını diliyoruz.
EGE İLLERİ TANITIM SERGİSİ VE ETKİNLİKLERİ
Derneğimizin kurucusu olduğu Egem Platformu tarafından Platformu oluşturan Dernek’lerin ve Vakıf’ların katılımı ile 5’i Derneğimizin Egem Platformu dönem başkanı olduğu dönemde olmak üzere (03-08 Nisan 2007, 3-7 Haziran 2009, 26-30 Mayıs 2010, 11-15 Nisan 2013, 28Kasım-01 Aralık 2019) diğerleri Platforma üye diğer derneklerin dönem başkanı olduğu dönemde olmak üzere (12-18 Nisan 2011, 19-23 Nisan 2012, 11-14 Aralık 2014, 12-15 Kasım 2015, 10-13 Kasım 2016, 18-22 Kasım 2017, 08-11 Kasım 2018) 12 kez Ege İlleri Tanıtım Sergisi ve Etkinlikleri düzenlenmiştir. Etkinliklerde Bölgesel sanatçılarımız tarafından konserler verilmiş ile bölgemizin; tarihi, turizmi, kültürü, folkloru, yöresel yemekleri, sanayi ve ticaret potansiyeli ile doğal kaynaklar ve el sanatları yönünden, tanıtılmasına katkıda bulunulmuştur.
Ege İlleri Tanıtım Sergisi ve Etkinliklerinin tanıtımı için Egem Platformu’nca etkinlikten önce Egeliler El Ele kokteyli düzenlenmektedir.
ANKARA’DA EGE VE SANAT KONULU PLASTİK SANATLAR SERGİSİ
Derneğimizin kurucusu olduğu Egem Platformu tarafından Egem Platformu’nu oluşturan Dernek ve Vakıfların katılımı ile 1’i Derneğimizin Egem Platformu dönem başkanı olduğu dönemde olmak üzere (16-24 Ocak 2010) diğeri Platforma üye diğer derneklerin dönem başkanı olduğu dönemde olmak üzere 2 kez (22-27 Aralık 2010) Ankara’da Ege ve Sanat konulu Plastik Sanatlar Sergisi düzenlenmiştir. Etkinliklerde Bölgesel sanatçılarımızın resim, heykel, hat, minyatür eserleri fotoğrafları sergilenerek bölgemiz sanatçıların tanıtılması amaçlanmıştır.
1. ULUSLARASI İL İL ANADOLU FESTİVALİ
Büyük Anadolu Birliği tarafından 20-29 Ekim 2006 tarihleri arasında Ankara Altınpark Fuar Merkezi’nde düzenlenen 1. Uluslararası İl İl Anadolu Festivaline Egem Platformu olarak katılım sağlanmış ve derneğimiz de festivalde stand açmıştır. Bunun yanında derneğimiz halk oyunları ekibi, festivalin son gününde ziyaretçilere Aydın yöresi oyunlardan oluşan bir gösteri sunmuştur.
İLETİŞİM TOPLANTISI
22. dönem milletvekilleri ile eski bakanlarımız, milletvekillerimiz, bürokrasinin üst kademelerinde görev yapan bürokrat arkadaşlarımızın katılımı ve derneğimizin organizasyonu ile 16.06.2004 tarihinde TESK Otel’de 1. İletişim Toplantısı yapılmıştır. Toplantıda Aydın’ın sorunları ve çözüm önerileri tartışılmıştır.
İNTERNET SİTESİ (www.aydinlilar.org, www.efeler.org )
Dernek faaliyetlerimizin daha etkin takip edilebilmesi ve daha uzak yerlere ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla www.aydinlilar.org, www.efeler.org adresli Internet sayfamız hazırlanarak hizmete sunulmuştur. Dernek faaliyetlerimizi ve duyularımızı bu sayfalardan takip edebilirsiniz.
AKADEMİSYENLER TOPLANTISI
Ankara’daki üniversitelerimizde görev yapan öğretim üyesi hemşerilerimizin Aydın hakkındaki düşüncelerini ve Aydın’ımıza nasıl katkı sağlayabileceklerini tartışmak üzere derneğimizde 18.12.2004 tarihinde Aydınlı Akademisyenler Toplantısı toplantı düzenlenmiştir.
GENÇLİK ŞÖLENİ
Derneğimizce 1997 yılında 1. Gençlik Şöleni düzenlenmiştir. Yüzüncü Yıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen şölene bakanlarımız, milletvekillerimiz ve hemşerilerimizden oluşan kalabalık bir grup katılmıştır. Şölende izleyicilere halk oyunları ekibimizin Aydın yöresi gösterisinin yanı sıra Kurtuluş Savaşımızdaki Ege Bölgesindeki efelerin mücadelelerini anlatan küçük bir tiyatro oyunu oynanmıştır.
GELENEKSEL TAVLA TURNUVALARI
Derneğimizin her yıl düzenleyerek geleneksel hale getirdiği Tavla Turnuvası 11 kez geniş katılımlarla gerçekleştirilmiştir. Grup ve eleme şeklinde geçen turnuvalarda birinci olan hemşerilerimize her yıl düzenlenen Geleneksel Aydınlılar Gecesinde Plaket verilmiştir.
EFELERİN SESİ
Derneğimizin yayın organı olarak dernek faaliyetlerini anlatmak amacıyla 1997 yılında Efelerin Sesi adını verdiğimiz dergimiz yayınlanmıştır. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle dergimiz çıkarılmamakta ancak imkân bulunduğu takdirde dergimizi yeniden yayınlanacaktır.
KÜTÜPHANE
Hemşerilerimizin ve Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile dernek binamızda kütüphane oluşturulmuştur. Kütüphanemizde ilimiz ve ilçeleri hakkında yazılmış kitaplar, ilimizin şair ve yazarları tarafından yazılmış eserler, okuma kitapları bulunmaktadır. Kütüphanemizin adını derneğimize kitap bağışlayan ve daha sonra aramızdan ayrılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi merhume Tuğyan Müfide Ersoy ismi verilmiştir.
ÇEŞİTLİ ZİYARETLER
Derneğimiz kuruluşundan bu yana yönetim kurulu üyelerimizle oluşan heyetle, farklı zamanlarda yakınları vefat eden veya hasta olan hemşerilerimiz ile derneğimizin kurucularına Bakanlarımız, milletvekillerimiz, Siyasi Parti Genel Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı hemşerilerimiz ile bürokraside görev yapan ve iş dünyasındaki hemşerilerimize ziyaretler gerçekleştirmiştir. Bunun yanında Aydın’daki kurum ve kuruluşlarımız; Aydın Valisi, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcılarına, İlçe Belediye Başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarına Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Sanayi Odası ve Esnaf ve Sanâtkarlar Odaları Birliği Başkan ve yönetim kuruluna, yerel basına, ziyaretler düzenlenmiştir.
Ziyaretlerde dernek faaliyetleri anlatılmış, Aydın’ımızın için neler yapılabilirliği konusunda işbirliği yapılabileceği ifade edilmiş, derneğimizin faaliyetleri davet edilmiş ve faaliyetler için destek istenmiş, Ankara’da yaşayan Aydınlılar olarak kurum ve kuruluşlarının yanında olduğu ifade edilmiştir.
Ayrıca 18 Mart Şehitlerimizi Anma Günü nedeniyle yönetim, denetim kurulumuz ve hemşerilerimizin katılımı ile Gazi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gazilerimize ziyaret gerçekleştirilmiştir. Cebeci Şehitliğine ziyaret gerçekleştirilmiş, Şehitlik ziyaretimizde şehitlerimizin mezarına karanfil bırakılmış, dua edilmiştir.
DERNEĞİMİZE YAPILAN ZİYARETLER
Derneğimize, bakanlarımız, milletvekillerimiz valilerimiz, hemşehri vali ve kaymakamlarımız, eski ve mevcut belediye başkanlarımız sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, muhtarlarımız Aydında eğitim veren ilk, orta ve lise öğretmen ve öğrencileri, spor kulüplerimiz, yerel basınımızın temsilcileri zaman zaman ziyaret etmektedir.
Bugüne kadar derneğimize Türkiye Kuvva-ı Milliye Mücahitler Derneği Aydın ve Bozdoğan Şube temsilcileri, Aydın Şehit Aileleri ve Gazileri Dernek yönetici ve üyeleri, Aydın Kent Konseyi, Türkiye Bisikletliler Derneği Aydın Şubesi üyeleri, Aydın Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkan ve yöneticileri, Efeler Belediyesi Kent Konseyi Kadınlar Meclisi, Didim Poseidon Bisiklet Derneği üyeleri, Nazilli Belediyesi Bisiklet Takımı ve Nazilli Doğa Sporları Derneği üyeleri, İzmir Yörükleri ve Efeler Derneği ile İzmir Yörükler Federasyonu Başkan ve Üyeleri, Söke Bağarası Çok Programlı Lise öğretmen ve öğrencileri, Bozdoğan Fatih İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencileri, Söke Sarıkemer İlkokul öğretmen ve öğrencileri ziyaret etmişlerdir.
BASIN TOPLANTISI
30 Ocak 2017 tarihinde Aydın’da yerel basın mensuplarının katılımı ile Derneğimizi tanınırlığını artırmak amacıyla basın toplantısı düzenlenerek derneğimizin amaçları ve faaliyetleri anlatılmıştır.
ÇEŞİTLİ AÇILIŞLAR
Hemşehrimize destek olmak amacıyla hemşerilerimiz tarafından açılan fotoğraf, resim, obje sergilerinin açılışlarına, gösterilerine, yazarlarımızın imza günlerine hemşehrilerimiz bilgilendirilmiş ve hemşerilerimiz ile katılım sağlamıştır. Ayrıca hemşerilerimizin işyerlerinin açılışlarına, okulların mezuniyet törenlerine hemşerilerimiz katılım sağlanmıştır.
GEZİLER
Hemşehrilerimizin katılımı ile farklı tarihlerde Ankara’ya yakın yerlere geziler düzenlenmiştir. Bu gezilerde, Safranbolu, Bayındır Barajı ve Abant Gölü günü birlik gidilerek hemşerilerimizin güzel bir gün geçirilmesi sağlanmıştır. Ankara içinde de müze ve ören yerlerimize geziler planlanmaktadır.
PİKNİK
Hemşehrilerimizin katılımı ile Ankara’ya yakın yerlerde günü birlik piknik düzenlenmektedir. Şimdiye kadar pikniklerimizi Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkında, hemşerilerimizin görev yaptığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Keçiören Tesislerinde, Elektrik İşleri Etüt İdaresi tesislerinde yapılmıştır. Pikniğe yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile hemşerilerimiz katılım sağlamıştır. Ayrıca Gençlik Komitemizin organizasyonunda her yıl Üniversiteli öğrencilerimiz kendi aralarında piknik düzenlemektedir.
İLÇE YEMEKLERİ
Hemşerilerimiz arasında daha yakın ilişki kurulmasını sağlamak amacıyla farklı tarihlerde ilçe yemekleri düzenlenmiştir.
DİĞER ETKİNLİKLERİMİZ
Çeşitli tarihlerde özel öğretmenler eşliğinde İngilizce ve gitar kursları, tiyatro ve sinema günleri, mantı günleri, doğum günleri ve yılbaşı partileri ile halı saha futbol karşılaşmaları düzenlenmiştir.
Yöremizle ilgili sinema filmlerini veya yönetmenliğini hemşehrilerimizin yaptığı sinema filmlerini hemşerilerimizle birlikte izlemek için organizasyon yapılmaktadır. Sinema filminin gösterime girdiğinde uygu olan bir seansında hemşehrilerimizin katılımı sağlanmaktadır. Bugüne kadar Armanda sinemalarında gösterimine giren “Süper İncir” (28.07.2013) ve Batıkent Atlantis’teki Cinemaximum “Atçalı Kel Mehmet Efe” (24.09.2017) filmlerine toplu olarak gidilerek Ankara’da yaşayan Aydınlılar olarak filmler birlikte izlenmiştir.
SPOR KULUBÜ KURDUK
2014 yılında renkleri, mor, beyaz ve kırmızı renklerden, amblemi ise efe, incir, pamuk ve zeytin figürlerinden oluşan derneğimiz adıyla (Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Spor Kulübü) kurulmuştur.
Spor kulübümüz halkoyunları, futbol, voleybol, basketbol, hentbol, masa tenisi, taekwando, güreş, atletizm, badminton, kayak, izcilik, satranç, tenis, bilardo, bowling, dart, boks, jimnastik, karate, halter, vücut geliştirme, fitness, bilek güreşi, aikido branşlarında ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmak amacıyla kurulmuştur.
Spor kulübümüz Vücut Geliştirme ve Fitnes Federasyonunun 06-09 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlediği Türkiye Şampiyonasında Bilek Güreşi Branşında sporcularımız Türkiye 4. ve Türkiye 8.si; 12.03.2016 tarihinde Ankara Şampiyonası’nda Master yarışmasında Türkiye 1. cisi olmuştur.
Spor kulübümüz 22.04.2022 tarihinde kabul edilen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile spor kulübümüzü feshetmek zorunda kalınmıştır.