Değerli Hemşehrim

Bugün 16 Haziran . Bundan tam 104 yıl önce 16 Haziran 1919’da vatanımızı işgal eden emperyalist güçler ve onların şımarık çocuğu Yunanlıların Aydınımızın Sultanhisar ilçesindeki Malgaç köprüsündeki Yunan Karakoluna Yörük Ali Efe ve beraberindeki grubun yaptığı Malgaç baskınının yıl dönümü.

Malgaç baskını, Aydın 57. Tümen Komutanı olan Miralay Mehmet Şefik Aker’in görevlendirmesi neticesinde Yörük Ali Efe tarafından yapılan bir baskındır. Malgaç baskını efeler, askerler ve köylülerin yer aldığı 62 kişilik bir grupla gerçekleşmiş, milli mücadelemizin düzenli, teşkilatlı ve milli şuurla yapılmış ilk baskınıdır. Bu baskın, Birinci Dünya Savaşı’ndan yorgun ve yenilmiş olarak çıkan Türk Milletinin maneviyatını yükseltmiş, milis teşkilatlarına gönüllü kazandırmış, Yunanlılarda ise büyük bir endişe yaratmıştır.

Yörük Ali Efe’nin yaveri Şükrü Oğuz Alpkaya, Eğer Malgaç Baskını başarısız olsaydı, Aydın-Menderes Cephesi kurulamaz ve düşmanın ilerlemesi önlenemez ve milli kuvvetler bir araya toplanmaya zaman bulamazdı. O günkü şartlar ve ruh halleri içerisinde Kuvayı Milliye Ruhu, o hemen inkişaf edemez olduğunu ifade ederek Malgaç baskının önemini anlatmaktadır.

Malgaç baskını milli direnişimizin sembolü olmuştur. Bu baskınla moral değeri yükselen Milletimiz, Mustafa Kemal önderliğinde bir olmuş, birlik olmuş, 9 Eylülde Yunanlıları ve beraberinde emperyalist işgalcileri vatanımızdan temizlemiş ve Anadoluyu bir kere daha Türk Milletine vatan yapmıştır.

Malgaç Baskını’nın yıldönümü dolayısıyla baskını yapan Yörük Ali Efe ve baskında görev alan gönüllülere, Milli Mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına vatanı için canını vermiş şehitlerimize, gazilerimize kahramanlarımıza rahmet, minnet ve şükranla bir kere daha ananız. Ruhları şad olsun.

Yönetim kurulu
Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği
Ankara