Derneğimizin bünyesinde oluşturduğumuz Aydın Gelecek Akademisi altında gerçekleştirdiğimiz Aydınca Söyleşiler seminerleri kapsamında TKDK Aydın İl Koordinatörü hemşehrimiz Sayın Arzu Akar’ın konuşmacı olduğu, “IPARD 3 Programı Hibe Destekleri” konulu konferans gerçekleştirildi.

İnternet erişimi ile 12.12.2024 Perşembe günü saat 20:30’da başlayan ve yaklaşık bir saat 30 dakika süren konferansta Dernek Başkanı Halil Apaydın dernek bünyesinde 2017 yılında oluşturdukları Aydın Gelecek Akademisi ile hemşehrilerimizin bilgi, beceri ve donanımlarını artırmak için çeşitli konularda seminer, konferans, atölye çalışmaları, eğitim programları gibi faaliyetler düzenlediklerini, amaçlarının hemşehrilemizin her konuda bir adım önde olmalarını sağlamak olduğunu bugünkü konferansımızla da yatırımda bulunmak isteyen hemşehrilerimizin IPARD 3 Programı Hibe Destekleri programı hakkında bilgilenmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Sayın Apaydın, IPARD hibe destekleri konusunda sunumu gerçekleştirecek olan TKDK Aydın İl Koordinatörü olarak görev yapan Sayın Arzu Akar’ın geçmiş dönemlerde derneğimizin yönetim kurulunda Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığını, birlikte dernekte Arzu hanımın önderliğinde AB Projeleri yürütüldüğünü, bugün yapacak olduğu sunumla derneğimize verdiği destekten dolayı Arzu Akar’ı teşekkür ettiğini ifade etti. Başkan Halil Apaydın IPARD 3 Programı Hibe Destekleri konusunda sunumu yapacak olan Sayın Arzu Akar’ı takdim ederek sözü Sayın Akar’a verdi. 

Sayın Arzu Akar, derneğin çalışmalarını yakından takip ettiğini, bir dönem dernekte görev aldığını ve güzel işler yaptıklarını, Derneğin Ankara’ya gelen öğrenciler başta olmak üzere Aydınlılar için çok önemli bir yer olduğunu vurgulayarak katılımlarından dolayı katılımcılara teşekkür etti.

Sayın Akar sunumunda Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu’nun kuruluşu, faaliyet alanı, ile ilgili genel bir bilgi vererek yaptıkları hibe desteklemeleri programı ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Sayın Akar sunumunda kurum olarak birincil üretime, işleme sektörü, kırsal turizme, çiftlik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine destekleme yaptıklarını, destekleme başvurularının ne zaman yapılacağına ilişkin bir takvim yayınladıklarını, yatırımcıların bu takvimi takip etmeleri gerektiğini, hibe destekleme programında %70’lere kadar desteleme yaptıklarını, kadınların, gençlerin yaptığı başvurularda avantajlı olduklarını, kooperatiflerin projelerine daha çok destek verdiklerinden bahsetti.

Sayın Akar sunumunun devamında göreve gelmesinden sonra Aydın ilinin hibe desteklerden yararlanma payının arttığını, kadın girişimci sayısının arttığını, ülke genelinde 4. Sıraya yükseldiklerini, buna rağmen proje alamadıkları sektörler olduğunu, bu konuda yatırımcılardan proje beklediklerini, gençlerin daha girişimci olması gerektiğini ifade etti.

Sayın Akar, yatırımcıların hibe destek programlarından geleneksel işleme ve paketleme şeklinde yapılan projelerin yanında inovasyona açık yeni projeler beklediğini, gıdaları dondurarak kurutma, un haline getirme gibi daha katma değerli ürünlere işlenmesi yönünde projeler yapılması gerektiğini dikkat çekti. Bunun yanında son yıllarda önemi gittikçe artan yeşil dönüşüme yönelik yatırımlara da destek verdiklerini, tarım dışında kırsal alanda olmak kaydıyla örneğin maden ocakları için güneş enerji santrallerine de destekleme kapsamına aldıklarını ifade etti. Ayrıca kırsal turizme, aromatik bitkileri ekimi ve işlemeye yönelik ilimizdeki yatırımların artırmaya çalıştıklarını, bu konuda yatırım yapmak isteyen yatırımcıları Aydına davet etti.

İnternet erişimi ile yapılan “IPARD 3 Programı Hibe Destekleri” konulu konferans, Sayın Arzu Akar’ın sunumundan sonra katılımcıların sorularını cevaplaması ile sona erdi.

Aydın Gelecek Akademisi altında gerçekleştirdiğimiz Aydınca Söyleşiler konferansında “IPARD 3 Programı Hibe Destekleri” konulu anlatımıyla bizlere destek olan TKDK Aydın İl Koordinatörü hemşehrimiz Sayın Arzu Akar’a konferansımıza katılan katılımcılara teşekkür ederiz.