Ankarada faaliyet gösteren Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği olarak Aydında Kurban Bayramının 3. Günü Adnan Menderes Demokrasi Müzesinde hemşehrilerimizle bayramlaşma devamında merhum Başvekil Adnan Menderes’in anısına yapılan Demokrasi Müze gezisi gerçekleştirildi.

Bayramlaşmaya Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı Sayın Cengiz Altınkaya ve değerli eşi Nilgün Altınkaya, İstanbul Aydınlılar Vakfı Başkanı Aydın Çetin ve vakıf üyeleri, KOSGEP Aydın İl Müdürü Sadullah Dülger, dernek bünyesinde kurulan gençlik komitesinin kurucu üyeleri, derneğimizin üyeleri, Ankara’da bulundukları dönemlerde derneğimizde katkı sağlamış ve destek olmuş hemşehrilerimiz ve yönetim kurulu üyelerimizden oluşan yaklaşık 70 kişi katıldı.

Bayramlaşma saat 10:50 de Dernek Başkanı Halil Apaydın’ın açılış konuşması ile başladı. Başkan Halil Apaydın konuşmasında dermek olarak düzenlediğimiz bayramlaşmada uzun zamandır görmediğimiz hemşehrilerimizi görmekten mutlu olduğunu, bugün burada hem bayramlaşma, hem derneğimizle farklı zamanlarda destek olmuş hemşehrilerizin tanışmalarını sağlamak, hemde ülkemizin yönetiminin bir dönemine damga vurmuş demokrasi şehidi merhum Başvekil Adnan Menderes anısına yapılan Demokrasi Müzesinin gezerek bilgi sahibi olmak amacıyla toplandıklarını ifade etti.

Başkan Halil Apaydın konuşmasının devamında derneğimizin bugünlere gelmesinde emeği geçen kuruculara, geçmiş dönemlerde görev başkan, yönetim ve denetim kurulu üyelerine, dernek üyelerine ve derneğe destek olmuş herkese teşekkür etti. Sayın Başkan vefat eden Başkan, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ve dernek üyelerimizi saygıyla ve rahmetle andığımı ifade ederek onlardan devraldıkları bayrağı daha ilerilere taşımak amacında olduklarını söyledi.

Sayın Başkan, dernek olarak taşınmaz satın aldıklarını, 56 öğrenciye burs verdiklerini bu konularda maddi manevi destek olan hemşehrilerimize şükranlarını sunduğunu, halk müziği ve sanat müziği koro çalışmaları ve konserleri, zeybek kursları, AB projeleri, ot şenliği, panel ve söyleşiler, kahvaltılar, geceler, hemşehri ziyaretleri gibi çeşitli etkinlikler yaparak hemşehrilerimizi bir arada tutmaya çalıştıklarını ifade etti. Sayın Başkan konuşmasının devamında tarihi, turistik yerlere ve müzelere geziler düzenleyerek ilimizin değerleri tanımak ve tanıtmak gerektiğini, bizde bu amaçla bu etkinliği düzenlediklerini ifade ederek ilimizin yetişmiş insan potansiyelini de sahip çıkmak ve her alanda destek olmak gerektiğini insanımızın bunu hak ettiğini söyledi. Sayın Başkan konuşmasının sonunda önümüzdeki günlerde bu tür kültürel etkinlikleri devam edeceklerini, ileriki yıllarda Ankara da öğrenci öğrenci yurtları, misafirhane ve yerel ürünleri bulabileceği bir yer kazandırmaya çalışacaklarını ifade ederek bugün bu etkinliğe katılan hemşehrilerimize teşekkür etti.

Dernek Başkanı Halil Apaydın’ın konulmasından sonra Bayındırlık ve İskan Eski Bakanı Sayın Cengiz Altınkaya söz aldı. Sayın Bakan yaptığı konuşmada Aydın’ın yer altı ve üstü zenginlikleri tarihi ve turistik yerleri bakımından marka şehir olmasının bir Allah vergisi olduğunu belirterek, Dernek çalışmalarını yakından takip ettiğini, fırsat buldukça katıldığını ve faaliyetlerini çok önemsediğini söyledi. Merhum Başvekil Adnan Menderes’in İstanbul’daki anıt mezarına Aydın Menderesle birlikte yerleştirdiğini bir Aydınlı olarak bununla grurur duyduğunu ifade etti. Derneğin geçmişte yönetiminde bulunan Başkan ve yönetimlerin de emeği olduğunu, mevcut yönetimin derneği daha ileriye taşıyacağını inandığını ve destek olunması gerektiğini ifade ederek katılımcıların bayramını kutladı.

Sayın Bakan Cengiz Altınkaya”nın konuşmasından sonra İstanbul Aydınlılar Vakfı Başkanı Sayın Aydın Çetin söz aldı. Sayın Aydın Çetin hemşehrilerimizle bayramlaşmaktan mutlu olduğunu ifade ederek katılımcıların bayramını kutladı. Vakıf Başkanı Aydın Çetin konuşmasının devamında Aydınlılar Derneğinin güzel çalışmalar yaptığını birlikte güzel çalışmalar yapılabileceğini, bugünkü bayramlaşma ve müze gezisinin güzel düşünülmüş bir program olduğunu, ilimizin tanıtımı ve gelişmesine katkı sağlayacak her çalışmayı destek vereceklerini ifade ederek sözlerini tamamladı.

Vâkıf Başkanı Aydın Çetinin konuşmasından sonra katılımcılar söz aldı ve kendilerini tanıtarak derneğin çalışmaları ile ilgili duygu ve düşüncelerini ve isteklerini ifade ettiler.

Bayramlaşmanın ardından müze kısmına geçerek müze görevlisi Bircan Cangül hanımın anlatımı ile müze gezisi yapıldı. Müzede Bircan Cangül, merhum Başvekil Adnan Menderes’in ailesi ve çocukluk yılları, okuduğu okullar, Atatürkle tanışması ve 4 saatlik sohbeti, görevde bulunduğu yıllardaki hizmetleri, geçirdiği uçak kazası, eşiyle tanışması, siyasete atılışı, ailesine ait toprakların vatandaşlara devri, canlı tanıkların görüşler, yassı ada günleri, bu anıtın niçin Çine çayının kenarına yapıldığı gibi konuları akıcı bir üslupla anlattı.

Müze gezisi fotoğraf çekimi ve katılımcıların dağılması ile saat 13:00 de sona erdi.

Derneğimiz tarafından düzenlenen bu programa zamanlarını ayırıp katılım sağlayan Bakanımıza, İstanbul Aydınlılar Vakfı Başkanına, hemşehrilerimize, müze gezisi sırasında bizleri eşlik eden Bircan Cangül ve Müze görevlilerine, Restauran kısmında görev yapan ve salonu hazırlayan Kadıköy Turizim ve Otelcilik Okulu öğrenci ve görevlilerine, Okul Müdürü Merzuka Akpınar’a bizlere her türlü kolaylığı sağlayan Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’a ve valilik çalışanlarına teşekkür ederiz.