Aydınımız ve ilçelerinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100 üncü yıl dönümünü Ankara’da Törenle Kutlandı.

Ankara’da faaliyet gösteren derneğimizin kuruluşunun 30 uncu yılında, Aydınımız ve ilçelerinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100 üncü yıl dönümünü dolayısı ile Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği olarak 07.09.2022 Çarşamba günü Anıtkabir’de Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve Kurtuluş Savaşında bölgemizde büyük kahramanlıklar göstermiş efelerimizi Anma Töreni gerçekleştirildi. 

Anıtkabirde Saat 14:00 de başlayan törene yönetim ve denetim kurulu üyelerimizin yanı sıra çok sayıda hemşehrimiz katıldı. Derneğimizin düzenlediği törene Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mehmet Ali Özerkan katıldı. 

Anıtkabirde törende Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine Dernek Başkanı Halil Apaydın tarafından kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk konuldu ardından saygı duruşunda bulunuldu. Mozoledeki saygı duruşunun ardından Anıtkabir Özel Defterine günün anlamına binaen yazılan metin Dernek Başkanı Halil Apaydın tarafından okundu. Anıtkabir özel defterine yazdığımız metin aşağıdadır.

“Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk,

Aydın’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100 üncü yıl dönümünü kutlamak için Ankara’da yaşayan Aydınlılar olarak İl’imizi temsilen huzurundayız.

Vatanımızın kurtuluşu için Samsun’da yaktığınız bağımsızlık ateşi Yüce Türk Milletinin azmi, kararlılığı ve cesareti ile destansı bir mücadeleye dönüşmüş, işgal kuvvetlerinin denize dökülmesiyle emsali görülmemiş bir zafer ile sonuçlanmıştır. Askeri zaferimiz, Cumhuriyetimizin ilanıyla taçlandırılmış ve emperyal güçler altında ezilen mazlum milletlere de umut ışığı olmuştur.

Aydınımız ve Egemizdeki milli mücadelede; Kuvva-i Milliye ruhunu iliklerine kadar yaşamış, şehit veya gazi olmuş kahraman efelerimizin bu mücadeleye verdiği destek de takdire şayandır. Bu anlamlı günde kahraman efelerimizin torunları olarak; ülkemizin bağımsızlığı için mücadele eden tüm kahramanlarımıza şükranlarımızı sunarız.

Ankara’da yaşayan Aydınlılar olarak, açtığınız yolda, vicdanı ve irfanı hür nesiller yetiştirme gayret ve umudunun taşıyıcısı olarak, aydınlık yarınlar için çalışacak ve amaçlarımızdan asla taviz vermeyeceğiz. Bu amaçla, yerel ve kültürel değerlerimizi sahip çıkarak, evrensel değerler ışığında ülkemizi çağdaş ülkelerle yarışabilir duruma getirmek için bu mücadeleyi veren kahramanlarımıza layık olmaya çalışıyoruz.

Aziz ATAM; başta siz olmak üzere bağımsızlığımız için mücadele vermiş silah arkadaşlarınızı ve bu topraklar uğruna canını vermiş şehit ve gazilerimize sonsuz saygı, minnet ve şükranla anarız. Bu ülke sizlerin sarsılmaz vatan sevgisi, ülke insanına olan inancınız ve önderliğiniz sayesinde kuruldu. İleri görüşlülüğünüzle Cumhuriyet’in erdemine sayenizde kavuştu. Bunun için size minnetlerimizi sunarız.

Atam; emanetlerine sonuna kadar sahip çıkacağız. Rahat uyu, ruhun şad olsun.

Saygılarımızla

Halil Apaydın

Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği

Genel Başkanı

Ankara”

Anıtkabir özel defterinin imzalanmasından sonra Anıtkabir müzesi gezildi. Müze gezisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve yabancı devlet adamlarının hediye ettiği madalyalar ve hediyelerin olduğu bölüm, Çanakkale Savaşı, Sakarya Meydan Muhaberesi ve Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muhaberesinin resmedildiği bölüm, gezildi. Müze gezisinde özellikle Çanakkale, Sakarya ve Büyük Taarruz savaşlarında anlatılan anekdotlar hemşerilerimizi duygulandırdı.

Müze gezisi müzede bulunan Yörük Ali Efe büstünün ve Atatürk’ün okuduğu kitapların bulunduğu bölümün gezilmesi ile sona erdi. 

Aydınımızın ve ilçelerinin düşman işgalinden kurtuluşu dolayısı ile Anıtkabirdeki törene katılan hemşerilerimize, anıtkabirdeki tören sırasında bizlere yardımcı olan komutanlarımıza teşekkür ederiz.

Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu